Arkitekturblog.com – Arkitektur Blog med nyheder og debat fra Aarhus og resten af landet.
Image default
Aarhus Nord Arkitektur Bygninger Det gode byggeri Historiske bygninger Nyheder Projekter

Aarhus: Det store nybyggeri “Trøjborgvej 72-74” med “Villa Fairhill” er nu færdigt [Galleri]

177 boliger i et af de bedste nybyg i Aarhus i 2019.

Det yndige 1800-tals hus “Villa Fairhill” ligger gemt væk inde bag den massive facade på det nye boligbyggeri på Trøjborgvej 72-74. Man kan lige ane huset ved at kigge igennem den store port i byggeriet. Det er først og fremmest positivt, at villaen trods alt er bevaret. Efter at have set det endelige resultat, gør det egenlig ikke så meget, at den er gemt væk fra nysgerrige blikke på Trøjborgvej. Villa Fairhill, der blev bygget i 1891, er et æstetisk klokkeklart eksempel på bevaringsværdig kulturarv. Den form for ældre bygninger er efterhånden et særsyn, og vidner om en tid hvor man tog sig tid til æstetikken, og byggede ekstravagante, mondæne og detaljerige huse der var værd at betragte udefra! Villa Fairhill giver en helt unik charme til gårdmiljøet i den nye boligblok. Det nærmer sig det skandaløse, at der var nogle der overhovedet kunne overveje at rive det ned. Heldigvis havde Aarhus Kommune besluttet at villaen skulle bevares. Det var ikke mindst beskæmmende, at høre Vidar Ejendommes direktør udtale sig til Stiftstidende, at bevaringen ville ende med at blive den grimmeste løsning i projektet. Han tog naturligvis fejl.

Fun fact: Ifølge Aarhus Wiki boede en af Aarhus’ absolut betydeligste arkitekter, Thorkel Møller i Villa Fairhill. Der er rigtig mange af nutidens arkitekter, der burde tage ved lære af Møllers bedrifter.

Det 6-etager høje byggeri blev for ganske nyligt færdigbygget, og er nu gjort indflytningsklar – til de formodentlig mange studerende der ser værdien i den universitetsnære lokation. Ser man bort fra “påklistrede” standard altaner, er det er utrolig vellykket nybyggeri. Det faktum, at man har indtænkt et sadeltag, som passer godt i omgivelserne er vel nok det allerstørste plus ved byggeriet. Det er i øvrigt et ganske fint infill-byggeri i røde mursten, der har nogle simple, men fine detaljer i facaden. Gårdmiljøet er – udover tilstedeværelsen af Villa Fairhill – også ganske flot og moderne. Havde man bare tilføjet lidt erhverv i stueplan ud mod Trøjborgvej havde det været endnu bedre. Stor cadeau til bygherre og arkitekt for det fine nybyggeri på Trøjborg. Den slags byggerier og karréstrukturer vil jeg ønske vi så mere af!

Se luftfotos og andet ved totalentreprenøren Raundahl og Moesby: Trøjborgvej – Aarhus

Læs også

Aarhus: Lighthouse video- og fotoopdatering (27-10-2019)

Phillip Fangel

Høringssvar vedr. Europaplads 6-8. [PDF]

Phillip Fangel

Aarhus: Ny cafe undervejs i Risskov

Phillip Fangel

Skriv en kommentar

Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg og vurdere brugen af de enkelte elementer. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. OK Læs mere

Cookie- og Privatlivspolitik