Arkitekturblog.com – Arkitektur Blog med nyheder og debat fra Aarhus og resten af landet.
Image default
Aarhus Centrum Arkitektur Bygninger Det er en ommer Nyheder Projekter

Aarhus: Arkitektskolens nybyggeri i bydelen Aarhus K bliver fremtrædende, men også firkantet og fantasiløs

Arkitektskolen flytter fra Nørreport til nye faciliteter i bydelen Aarhus K

NEW AARCH. Det er navnet. Det er for tiden populært at internationalisere og at omdøbe danske institutioner til “noget på engelsk”. Det er også tilfældet med den nye Arkitektskole. Byggeriet har egentlig været i gang længe, men jeg har ikke omtalt nybyggeriet af Arkitektskolen med et eneste ord. Det har krævet grundige overvejelser, og så alligevel ikke. Før offentliggørelsen af visualiseringerne af den nye Arkitekskole havde jeg en forventning om, at der lå en masse tanke bag udformningen af skolens nye faciliteter i den her kreative og kunstneriske bydel Aarhus K. Det gør der nu nok også, og det vil være alt for åbenlyst blot at nedgøre visualiseringerne, fordi jeg ikke umiddelbart kan spotte idéen med at gøre det hele firkantet, lettere industrielt og anonymt.

Jeg stiller mig selv mange spørgsmål. Hvorfor ikke en pragtbygning fyldt med identitet der skal opfordre de studerende til at opsøge storhed, stolthed og udvikling i arkitekturen? Hvorfor følge med på en nutidig bølge af iscenesat identitetsløst byggeri der ikke giver noget særpræg til byen? Det må da kunne gøres bedre – af alle steder – på arkitektskolen.

Selvom jeg er stor fortaler for byggeri af historicistisk karakter, var min tanke ingenlunde at en ny Arkitektskole skulle udformes efter et forbillede af nederlandsk renæssance, men der kunne godt være gjort en større indsats for fysisk at manifestere en tilstedeværelse som byens ledende akademi for kommende arkitekter. Selvfølgelig kommer bygningen til at fremstå fremtrædende på sin egen måde, men kommer den almindelige aarhusianer til at kunne skelne denne bygning og dens funktion fra resten af bygningerne i området? Hvad gør den unik? Man har på alle måder misset chancen for at promovere sig selv. Jeg kan dog sagtens se nogle spændende miljøer spire i mellemrummene mellem bygningerne på Aarhus K, men nogen større inspiration fra tidligere tiders arkitektoniske mesterværker (pre-1940) går man fuldstændig glip af. Den nye Arkitektskole burde havde haft fremsynethed med rod i det bedste fra fortiden…

Det er bygningsstyrelsen der er bygherre på projektet, og tegningerne til den nye skole blev efter en konkurrence vundet af Vargo Nielsen Palle og tegnestuen ADEPT sammen med et tværfagligt team bestående af Rolvung & Brøndsted Arkitekter, Tri-Consult og Steensen Varming. Bygningen forventes færdig næste år, 2021.

Læs mere om projektet hos Bygningsstyrelsen: NEW AARCH – ny skole til Arkitektskolen Aarhus


Læs også

Aarhus: Nyt haveanlæg ved Brobjergskolen på Sankt Nicolaus Gade [Galleri]

Phillip Fangel

Aarhus: De sidste nye boliger i Risskov Engpark snart færdigbyggede. [Galleri]

Phillip Fangel

Aarhus: Etageboliger og rækkehuse opført på den gamle Vejlby Skole grund [kæmpe fotoupdate – 29-03-2020]

Phillip Fangel

Skriv en kommentar

Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg og vurdere brugen af de enkelte elementer. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. OK Læs mere

Cookie- og Privatlivspolitik