Arkitekturblog.com – Arkitektur Blog med nyheder og debat fra Aarhus og resten af landet.
Image default
Arkitektur Bygninger Det er en ommer Historiske bygninger Nyheder

Aarhus: Ødelæggende plan for Jomsborg (Europaplads 6-8) på byrådets dagsorden onsdag den 10 juni!

En kulturhistorisk katastrofe undervejs på den gamle havnefront.

Aarhus Stiftstidende har i dagens udgave af avisen fokus på det “kommende” kontorbyggeri på Europaplads 6-8. Beslutningen om at godkende projektet er endnu ikke vedtaget i Byrådet, men skulle det ske vil det betyde, at den storslåede og historiske bygning Jomsborg vil blive revet ned. Desuden vil historiske naboejendomme til Jomsborg også blive nedrevet – herunder en bygning med SAVE værdi på 3 (skala fra 1-9). Det drejer sig om matriklerne:

  • 82a (Mindegade 12a og 12b)
  • 86
  • 87
  • 88 (Europaplads 8)
  • 89 (Jomsborg beliggende på både Europaplads 6 og Mindegade 18)

Jomsborg blev opført i 1909, og har siden været en vigtig del af den maritime havnefront ved Mindet i Aarhus. Bag det imponerende Jomsborg stod stjernearkitekten Thorkel Luplau Møller (1868-1946). Han har tegnet flere kendte Aarhus-bygninger bl.a. Skt. Josephs Hospital og Marselisborg Hospitalsbygning samt Ny Jydske Kjøbstad-Creditforenings bygning på Åboulevarden 69. Thorkel Møller var ansat hos Hack Kampmann (1856-1920), som må siges at være den mest kendte og anerkendte aarhusianske arkitekt igennem tiderne. Forbindelsen mellem de to arkitekter ses tydeligt i Møllers projekter, der i mange tilfælde bærer præg af Kampmanns arkitektoniske stil.

Jomsborg på hjørnet af Europaplads og Mindegade. Foto: Phillip Fangel, 24-03-2020.

Det er essentielt at slå fast, at Jomsborg ikke bare er en standard etageejendom i Aarhus. Denne store murstensbygning er med til at skabe en helt særlig identitet til området ved havnefronten, netop fordi den ser ud som den gør. Den er opført i den nationalromantiske skønvirkestil som vel efterhånden må kategoriseres som en udrydningstruet bygningsstil. På trods af de utallige kvaliteter, så fik Jomsborg i 90’erne desværre kun en SAVE værdi på 5 af 9. Havde bygningen fået tildelt en værdi mellem 1 og 4 ville den være betegnet som bevaringsværdig. Det er en grotesk vurdering af en så særlig og historisk bygning. SAVE-systemet trænger i mange henseender til en revidering –  gerne med tilbagevirkende kraft. Måske valgte man dengang i 90’erne (med alle de tusindvis af vurderinger) blot at se på selve tilstanden af bygningen, for man kan umuligt i den endelige vurdering have indtænkt den kulturhistoriske værdi, og det væld af flotte tidstypiske detaljer som bygningen indeholder. Bygningen er ganske enkelt unik – og den burde beskyttes med alle tænkelige midler. Desværre bliver ejendommen på ingen måde vedligeholdt udvendigt. Det lader til at være et bevidst valg! Jo mere hærget og træls bygningen ser ud jo større chance er der for, at der gives tilladelse til at der må bygges nyt (og højt)! Det er vildt, at det overhovedet er lovligt at lade en så æstetisk flot og betydningsfuld bygning forfalde, men sådan er det jo med den private ejendomsret…

I stedet for tanker om nedrivning burde bygningen ses som et nyt centrum for en historisk genopretning af området omkring Dynkarken. Jomsborg vil ganske naturligt agere blikfang uanset sine omgivelser grundet sin særligt iøjnefaldende æstetik. En bygning som Jomsborg ville ikke blive opført med tidens tarvelige tendens til kun at opføre firkantede kasser, så det er derfor ekstra vigtigt at bevare bygninger der repræsenterer en enestående arkitektonisk æra i skandinavisk historie. Rædselsscenariet vil virkelig være, at se det tunge monstrum af en blik- og glaskasse, som bygherre ønsker, blive opført på adressen hvor Jomsborg ligger. Det vil være en hån mod tidligere tiders store arkitekter, og det vil være en hån mod Aarhus som historisk by.

Det er aarhusianske Schmidt Hammer Lassen arkitekter som står bag tegningerne til det byggeri Finn Bach Petersen og Poul Kristiansen håber at kunne opføre på Europaplads 6-8. Ganske usympatisk forlader Schmidt Hammer Lassen i øvrigt sin aarhusianske hjemstavn, for at samle sine danske aktiviteter i København. Det må sige at være noget af en afskedssalut der leveres med dette projekt!

Læs mere om sagen i Aarhus Stiftstidende: Plan klar for stort kontorbyggeri på Europaplads

Sammenlignet med nabobygningen, den røde murstensbygning på Europaplads 4, er Jomsborg vitterligt en arkitektonisk åbenbaring. Foto: Phillip Fangel, 01-10-2019.

Læs også

Aarhus: Forskønnelse af Gerlachsgade på Frederiksbjerg

Phillip Fangel

Aarhus: Æggepakkeriet nærmer sig færdiggørelse [Fotoupdate – 19-01-2020]

Phillip Fangel

Aarhus: Skovhusene i Risskov under opførelse [Galleri]

Phillip Fangel

Skriv en kommentar

Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg og vurdere brugen af de enkelte elementer. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. OK Læs mere

Cookie- og Privatlivspolitik