Arkitekturblog.com – Arkitektur Blog med nyheder og debat fra Aarhus og resten af landet.
Image default

Dette indlæg har været længe undervejs, men der er opstået et stort behov for at tilkendegive hvilken type bygninger der vil berige vores byer æstetisk og i sidste ende føre til bedre livskvalitet for dem der skal bo og bevæge sig omkring disse bygninger.

Jeg var en tur i grænselandet denne sommer i anledning af 100-året for genforeningen, og helt naturligt ville jeg slå et smut forbi Aabenraa fordi jeg havde hørt om disse nye moderne bygninger med historicistiske facader der i de senere år er begyndt at præge dele af den sønderjyske by.

På trods af det det grå vejr, der bød på på en del regn, blev det en udsøgt fornøjelse for mig at besøge Aabenraa for første gang. Det er en hyggelig lille by der har lagt sig i spidsen arkitektonisk hvad angår opførelsen af bygninger med et historisk ydre præg.

Hans Michael Jebsen er manden bag de prægtige nye bygninger, der især præger havneområdet ud til Aabenraa Fjord. Udover nybyggeri er det Jebsens ejendomsselskab Stenbjerg Ejendomme A/S der står for at købe og renovere flere gamle ejendomme i det sønderjyske. De nye bygninger er blevet til med stil, og det er vidunderligt og betryggende at vide, at der faktisk findes arkitekter og byudviklere der har øje for hvad der æstetisk er visuelt behageligt for den ganske almindelige befolkning. Det er komfortabelt at befinde sig i nærheden af bygninger der afgiver et positivt indtryk æstetisk, og man får lyst til at bruge mere tid på at betragte bygninger der indeholder andet end blot betonvægge, glaspartier og stålbjælker.

Stort anerkendelse skal der derfor lyde til Oesten Arkitekter for deres fornemme arbejde med Opnørgården i Aabenraa. Opnørgården fungerer som sundhedshus og er opført i 5-etager. Bygningen er fra 2012, og står som et markant ikonbyggeri på grænsen til havneområdet. Det står som et af mine absolutte favoritbyggerier i nyere tid. Pakhusstilen giver normalt et ganske råt indtryk, men her bidrager det også til et hyggeligt og behageligt ydre som æstetisk ligger helt i top.

Læs mere om Opnørgården her: Oesten Arkitekter – Opnørgården i Aabenraa

Jebsens eget firmahovedkvarter for M. Jebsen Rhederi A/S ligger i en lignende pragtbygning kun få hundrede meter fra Opnørgården. Her er der også kælet for detaljerne og det sorte tag med de karakteristiske kviste står virkelig skarpt æstetisk.

Bevæger man sig nogle yderligere 100 meter hen af Skibbroen ved havnefronten ser man det nyeste skud på stammen af nybyg med klassicistiske tendenser. Det er en bygning i lyse sten, i forskellige niveauer og med fladt tag. Det fungerer endda vældig godt med fladt tag her! De øvrige detaljer fylder så meget i bygningens facade at man næsten ikke ænser at der ikke er sadeltag, mansardtag e.l. Det er i øvrigt et formidabelt valg med hensyn til tilføjelse af et tårn i den ene side! Der bygges alt for få tårne som en naturlig afslutning på bygninger i dag.

Det må overordnet siges, at være et absolut forbilledligt arbejde der er lagt for dagen med disse byggerier. Der er rigtigt mange arkitekter og byudviklere som burde tage ved lære af hvordan det kan gøres, og så bør projektudviklere og planafdelinger i kommunerne (såvel som stadsarkitekter) naturligvis lægge sig fast på æstetiske krav når der bygges nyt – især i og omkring gamle købstæder (og områder hvor det i øvrigt giver mening). Vi har brug for en type som Hans Michael Jebsen til at hjælpe til med at forskønne en by som Aarhus der i allerhøjeste grad higer efter æstetisk kvalitet inden for nybyggeri. Det her er nybyggeri som det bør være.

Læs også

Aarhus: Nedrivning af det gamle folkeregister var startskuddet til det nye boligbyggeri “Knudrisrækkerne” på Knudrisgade

Phillip Fangel

Aarhus: Ny boligblok/infill på Trøjborgvej undervejs [Galleri]

Phillip Fangel

Aarhus: Status på Kampanilen og Karéerne ved Bassin 7 på Aarhus Ø (juni 2021)

Phillip Fangel

Skriv en kommentar

Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg og vurdere brugen af de enkelte elementer. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. OK Læs mere

Cookie- og Privatlivspolitik