Arkitekturblog.com – Arkitektur Blog med nyheder og debat fra Aarhus og resten af landet.
Image default
Arkitektur Bygninger Det er en ommer Historiske bygninger Nyheder

Aarhus: Byrådet vedtog forslag om at nedrive aarhusiansk købstadshistorie. Thorkel Møller’s Jomsborg skal nedrives, og moderne højhus skal opføres på Europaplads 6-8.

EN USKØN BYRÅDSSAG ER NU AFGJORT

Byrådet har talt. Det har været meget længe undervejs. Planerne om et nyt højhus ved Europaplads 6-8 blev i 2017 officielt skrinlagt, da området ikke blev inkluderet i kommunens nye højhuspolitik. Det så længe ud til at sagen skulle ende med, at Jomsborg og andre bygninger ved Europaplads og Mindegade skulle gå fri for bulldozerens kyniske fremfærd, men… det sluttede ikke her. Med en ny Venstre-rådmand på plads forsøgte man sig igen – med et nyt og tilrettet forslag.

Bygherre, og andre med stor interesse i at opføre en ny og moderne bygning på grænsen til det klassiske købstadsområde, ville ikke give op. Siden sommeren 2019 har Teknik og Miljø forvaltningen i Aarhus Kommune samarbejdet med bygherre om at fremlægge en ny plan for området, der skulle bidrage til at et højhus alligevel kunne opføres på grunden. Jeg har bidraget med høringssvar på sagen, da jeg anser det for værende en kulturhistorisk katastrofe at nedrive en smuk ældre bygning opført på baggrund af tegninger fra stjernearkitekten Thorkel Møller. Særligt denne bygning rummer så meget arkitektonisk kvalitet og historie, der i sig selv gør, at den nemt burde betragtes som kulturarv. Jomsborg passer tilmed ind i det maritime havnefrontsmiljø der har præget området nær Dynkarken, Ridderstræde og Mindegade. Læs mere om Jomsborg, og se det eksklusive vikinge-vægmaleri af K. Hansen-Rejstrup i Café Jomsborg, her: Jomsborg – AarhusWiki

Først en ekstra tur i Teknisk Udvalg, og så til endelig debat i byrådet. Den 18 november 2020 blev i sandhed en sorgens dag for aarhusiansk og national kulturarv, da et byrådsflertal vedtog at der på Europaplads 6-8 kunne opføres et højhus som følge af Lokalplan 1124. Vedtagelsen af denne lokalplan betyder at skæbnen er forseglet for de historiske (og til dels bevaringsværdige) bygninger ved Europaplads og Mindegade.

Lyt til hele debatten den 18 november 2020 her: https://www.aarhus.dk/Player/Embed/?url=https%3a%2f%2faakesdhaudio.azureedge.net%2faudio%2f2020%2f02_2020.11.18.mp3

Ros og Ris

Der skal trods vedtagelsen lyde ros til SF for ikke at kunne bakke op om indstillingen, selvom argumenterne primært gik på højden af byggeriet og ikke den kulturhistoriske karakter. Ros til Enhedslisten for at modsætte sig et højhusbyggeri, og for at gør det klart, at det kan være svært for borgerne at vide hvad man kan regne med hvis først man går ind og piller ved en allerede vedtagen højhuspolitik. Ros til Dansk Folkeparti for at omtale betydningen af kulturarven. DF mener desuden ikke det er redeligt at bygge så højt nær den gamle bykerne. Dorthe Borgkvist der er løsgænger tog også forbehold med argumentet om ikke at nedrive bevaringsværdige bygninger såvel som bæredygtighedsaspektet.

Til gengæld må Venstre, Socialdemokratiet (særligt Ango Winter) og Det Konservative Folkeparti tage sagen på deres skuldre. Disse partier er årsag til at Aarhus nu mister betydningsfuld bygninghistorie. Det har været et yderst uskønt forløb, og det har ikke været værdigt for hverken Teknik og Miljø, og ej heller politikerne der i sidste ende har set bort fra den nyligt vedtagne højhuspolitik.

Det blev desuden vedtaget, at bygningen i lokalforslaget skulle reduceres med en enkelt etage. Det spiller ingen rolle.

Der har været mange interessenter på spil, og det tunge skyts blev virkelig hevet frem til sidst fra bygherrens side. Mon ikke også der er nogen, der i sidste ende får en god bonus eller noget goodwill på denne sag? Jeg er spændt på hvordan man hos Europa Plads ApS værdifastsætter sine aktiver efter opførelsen af den nye bygning, og gad vide hvor længe der går før man får solgt den nye bygning videre til et investorselskab? Aarhus, som borgernes by, får ikke gavn af denne beslutning. Det er netop et samlet byråd der skal agere det rationelle talerør overfor beslutninger der kan være med til at præge byen i en negativ retning. Hvordan mon tidl. borgmester Bernhardt Jensen havde set på denne sag? Ville han gå med til at rive det gamle miljø ved Mindegade ned? Ta’ et gæt, og læs så op på hans stålsatte modvile (overfor et samlet byråd) til at godkende stadingeniørens planer om en trafikåre tværs igennem det centrale Aarhus, som ville have betydet en fuldstændig sanering af Latinerkvarteret samt dele af Frederiksgade og Studsgade. Hvor var borgmester Jacob Bundsgaard i denne debat?

Læs mere om vedtagelsen af “Europaplads 6-8-højhuset” og de mange bilag til sagen hos Aarhus Kommune her: https://www.aarhus.dk/demokrati/politik/dagsordner-og-referater/vis-dagsorden/v/16009/aarhus-byrad/dagsorden/2020-11-18/?agendaId=508517#2

Jyllands-posten har omtalt beslutningen, dog uden med et eneste ord (bortset fra byrådsmedlemmernes) at nævne nedrivningen af bevaringsværdige bygninger eller Jomsborg: Byrådsflertal siger ja til nyt højhus på Europaplads.

Aarhus Stiftstidende har holdt sig bemærkelsesværdigt stille i deres dækning af sagen. Avisen forholdt sig også tankevækkende lidt til nedrivningsplanerne i deres dækning tilbage i 2016. Her fik bygherren lejlighed til positivt at tale for et nyt højhusprojekt, der skulle imponere avisens læsere og byens borgere.

Nu er sagen afgjort. Det var i det store og hele forventet, men alligevel kan det ærgre at der ikke blev gjort mere i en tidligere fase for at beskytte byens kulturarv. Man kan håbe at denne sag vil betyde, at flere politiske partier siger stop i god tid. Arkitekturblog.com vil følge Europa Plads ApS nøje i tiden der følger efter nedrivning af Jomsborg og de andre gamle bygninger ved Europaplads og Mindegade.

Sagen kort: Europaplads 6-8 samt Mindegade 12 ønskes fra en privat bygherre nedrevet for, at der i stedet kan opføres et markant modernistisk byggeri i op til 9-etager. Den private bygherre har anmodet om en ny lokalplan, der tillader højhuse på denne grund. Lokalplanforslag 1124 skal være med til at understøtte det nye projekt, efter et tidligere forsøg på at indlemme grunden i en ny højhuspolitik blev afvist tilbage i 2017. Godkender Aarhus Byråd sagen betyder det, at bevaringsværdige ejendomme “må lade livet”, og at den prægtige etageejendom “Jomsborg” tegnet af Thorkel Møller og opført i 1909-10 vil blive revet ned.

Jomsborg og de øvrige bygninger på Europaplads og Mindegade skal nu rives ned.
Jomsborg. Foto: Phillip Fangel, 11-06-2020.

Læs også

Høringssvar vedr. Europaplads 6-8. [PDF]

Phillip Fangel

Aarhus: Skovvang plejehjem og specialboliger i Aarhus Nord under opførelse

Phillip Fangel

Aarhus: Ny hjørneejendom til “Joe & The Juice” i Risskov

Phillip Fangel

Skriv en kommentar

Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg og vurdere brugen af de enkelte elementer. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. OK Læs mere

Cookie- og Privatlivspolitik