Arkitekturblog.com – Arkitektur Blog med nyheder og debat fra Aarhus og resten af landet.
Image default
Aarhus Centrum Arkitektur Bygninger Det er en ommer Facader og udsmykning Nyheder Projekter

Aarhus: Åbyens manglende identitet er slående i de mange investorbyggerier (Fotoupdate – 31-01-2021)

Luftfoto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

I Aabyhøj arbejdes der på at færdiggøre store dele af etape 2 i den østlige del af Åbyen. Det nye store boligområde Åbyen er beliggende ud til Søren Frichs Vej og husede tidligere Fragtmandscentralen. Projektet har været undervejs i nogle år, og nu er etape 2 godt i gang med at blive færdigbygget. 


— Selskabs- og investor rant —

Det er ca. et års tid siden jeg sidst besøgte området, og jeg er ej heller denne gang blevet overbevist om, at det der bliver bygget er af særlig højt æstetisk kvalitet. Der bliver bygget vældigt meget, og dele af etape to er opdelt i flere byggefelter med hver sin bygherre og totalentreprenør, og det er som sådan fint nok. Noget af det mest interessante ved sådanne store byggeprojekter, er at der bliver købt, solgt, overtaget og videregivet i stor stil… Er der nogen overordnet myndighed der holder øje med at alt foregår som det skal? Hvorfor får man ikke afklaret 100% hvem der skal stå for hvad hos kommunen? Er kommunen bare interesseret i at der bliver bygget hurtigst muligt, bare sådan uden videre? Ved at dykke lidt ned i forskellige selskabsnetværk er jeg blot bekræftet i, at der er flere ting der virker uoverskuelige ift. selskabskonstruktioner. Til tider virker det til, at man vil forsøge at gemme foretagender bag flere underselskaber.

En gammel kending dukker i øvrigt op i ældre Aarhus Stiftstidende artikler om etableringen af Åbyen og nedrivning af Fragmandscentralen, nemlig Finn Bach Petersen. Det er selvsamme bygherre der står bag årtiets mest iøjnefaldende, illoyale og ynkelige nedrivning af kulturarv ved Europaplads 6-8 (Jomsborg, Mindegade 12A, sidehuset Mindegade 10 og Europaplads 8). I forhold til Åbyen, står han opført som direktør for Aabycity Holding, og nyhedssiden “Byens Ejendom” skrev 21. januar 2018 i en nyhed følgende “Han er sammen med Jørgen Peder Pedersen og Orla Dambo ejer af Aabycity Holding, som har en underskrevet aftale om at overtage den resterende halvdel af den gamle fragtmandscentral.” Desuden forlød det i nyheden, at “Finn Bach Petersen fortæller, at karrébebyggelsen er videresolgt til investorer, der vil have det som udlejningsboliger.” Jeg er ikke i tvivl om, at han er en snu forretningsmand – også med gode forbindelser iblandt byrådspolitikere og lokaljournalister. Det er interessant at kontakt-mailen til Aabycity Holding på Byens Ejendom-artiklen relaterer sig til “Ice-break Invest“, et selskab der sjovt nok også har forbindelse til adressen Europaplads 16, 3.th (samme sted som flere af Finn Bach Petersen og associerede personers virksomhedsadresse). Opslag på Ice-Break Invest viser dog ikke Finn Bach Petersen som direktør eller anpartshaver. Hjemmesiden http://www.icebreak-invest.dk er i øvrigt ikke-fungerende. På OpenCorporates står Havebyen D III ApS opført med C/O adresse til Ice-Break Invest på Europaplads 16, 3. th. Havebyen er et af de nye boligområder i den østlige del af Åbyen, og dette selskab er underselskab til Aabycity Holding. Dagens byggeri skrev i en artikel den 23. december 2018, at Teknik og Miljø Rådmand Bünyamin Simsek (V) havde foretaget det første spadestik ved Aabycity Holdings projekt Torvehuset i Åbyen. Rådmand Simsek var stor fortaler for at gennemtrumfe Finn Bach Petersens højhusprojekt ved Europaplads i Aarhus Byråd. Torvehuset var i øvrigt blevet solgt til Koncenton på forhånd ifølge selvsamme artikel. Skift på skift…

Motivet for at bygge nyt i Aarhus må aldrig blive, at spekulere i ejendomshandel eller investeringer der vedrører borgernes hjem. Hver gang jeg i byggebranchen hører om “investorer” og ser flere holdingselskaber, komplementarselskaber og en masse underselskaber hvoraf nogle tidligere er gået konkurs, så bliver min opmærksomhed skærpet og nogle alarmklokker begynder naturligt nok at ringe. Det kan også bare være, at det er den rene og skære kapitalisme der virker uhyggeligt frastødende når man ser kulturarv, æstetik og folks velbefindende i gode, rare og hyggelige omgivelser blive tilsidesat for at nogle bagmænd kan tjene penge.

Når det er sagt, så er Havebyen interessant som projekt. Det er dog alt for kompakt, og alligevel er densiteten med til at tilføre noget hygge. Jeg følte mig lidt hensat til noget historisk asiatisk inspireret byggeri imellem Havebyens bygninger, og det er bestemt ikke negativt ment. Desværre er de flade tage en kæmpe dealbreaker her. Det fungerer ikke! Størstedelen af lejlighederne var tomme, men alligevel havde jeg fornemmelsen af at stedet stadig ville føles som en mørk kulisseby selvom de var fyldt med beboere. Det kan være det ændrer sig.

Æstetisk er det hele alt for standardiseret, og uinteressant. Det kunne måske fungere med enkelte af områdets facader på en ny og moderne infill i det centrale Aarhus, men der bør sættes højere krav til facaderne, den generelle æstetik og personliggørelsen af området. Disse bygninger kunne stort set ligge hvor som helst. Lad os få noget identitet ind i byggerierne!

En opfordring skal lyde til arkitekterne om, at fokusere mere på identitetsskabende konstruktioner. Giv bygningerne nogle kendetegn fra Åbyhøj, Ådalen eller Aarhus! Om det så bare er et stort relief af bygherren selv! Giv bygningerne karakter! Det gælder især et byggeri som Ådalshuset, for her er det tydeligt at der går lidt for meget regnbue-is i facadevariationerne. Man kan spørge sig selv, hvorfor det dog ikke er besluttet at tilbyde erhverv i stueetagen ud mod Søren Frichs Vej, og dermed lave en tydelig skillelinje i facaden mellem stue og 1. sal – her fejler beslutningen om Ådalshuset også. Når man ser altanerne på rad og række, så ligner det billigt samlebåndsarbejde. Der mangler simpelthen noget i bygningens udvendige udtryk der kan være med til at karakterisere den som unik. Jeg har desuden været i midtby-baggårde på få kvadratmeter der føltes mindre klaustrofobisk end gården i Ådalshuset.

— Rant over —

De følgende gallerier er delt op efter område i Åbyens østlige del.

Torvehuset:


Ådalshuset:


Havebyen:Åbyen, Byggefelt B – AL2Bolig, Afdeling 129: 

Læs også

Aarhus: Status på Kampanilen og Karéerne ved Bassin 7 på Aarhus Ø (juni 2021)

Phillip Fangel

Odense: Fotos fra nybyggeriet ved den tidligere Thomas B. Thriges Gade

Phillip Fangel

Aarhus: Bindesbøll Byen ved det gamle psykiatriske Hospital [stor fotoupdate – 12-04-2020]

Phillip Fangel

Skriv en kommentar

Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg og vurdere brugen af de enkelte elementer. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. OK Læs mere

Cookie- og Privatlivspolitik