Arkitekturblog.com – Arkitektur Blog med nyheder og debat fra Aarhus og resten af landet.
Image default

Fra gårdsiden er det nye boligbyggeri Biblioteksparken ganske acceptabelt, men set fra Vestergade fejler projektet.

Det store projekt ved Mølleparken og Vestergade, der er blevet kaldt Vestpassagen, er færdigudviklet med indvielsen af Biblioteksparken. Biblioteksparken består af 85 lejelejligheder der ligger bagved det gamle hovedbibliotek og har front ud mod Vestergade. Jeg havde store forventninger til det nye byggeri. Ville det store byggeprojekt mon bidrage med et forfriskende og behageligt udtryk til den vestlige del af den historiske Vestergade? …Og var det et trin op ad kvalitetsrangstigen set i forhold til det tidl. byggeri? Lad mig blot slå fast, at jeg er ret skuffet over det endelige resultat.

Byggeriet er stort, og det behøver ikke altid er være negativt. Her virker bygningen dog alt for enorm, og det gør den netop fordi bygningens ydre ikke tilpasser sig den gamle Vestergade i hverken stil, udtryk eller volumen. Det bør være muligt at bygge nyt og moderne, uden at det behøver at påvirke omgivelserne eller det æstetiske negativt. Rundt om hjørnet er det nye “Guldhuset” eksempelvis blevet en fin og moderne tilføjelse til Vesterbro Torv – den passer bare ind trods sit “skinnende” ydre!

På adressen fandtes tidligere en meget bastant men introvert rød murstensbygning. Den nye bygning i Vestergade har dog ikke flyttet sig meget væk fra det middelmådige og tillukkede udtryk der også prægede den tidligere bygning, og faktisk vil jeg mene, at den tidligere bygning var langt mere symmetrisk og harmonisk at betragte udefra. Hvad angår åbenhed er det dog blevet bedre, i hvert fald i stueetagen hvor COOP365s nye supermarked bidrager med liv og aktivitet.

Jeg kan godt lide den blege sten der er benyttet til facaden, men manglen på symmetri på de øvre etager skæmmer helt vildt! Hvorfor ikke én central eller to store fremskudte kviste? De akavede og ukurante firkantede blændinger omkring vinduerne er også fuldstændig malplacerede (og må meget snart gerne være en saga blot). Hvorfor ikke placere nogle lodrette skulpturelle elementer symmetrisk i murværket? Lykkeligvis er der ikke sat altaner på fronten, men det generelle indtryk af facaden efterlader en virkelig sløj fornemmelse. Udover den praktiske funktion af søjlerne ved indgangen til butiksområdet burde man have lagt nogle kræfter i at indgravere, udsmykke eller dække den rå beton til. En rå betonsøjle direkte fra producenten er ikke nydelig, og har aldrig været det.

Projektet mangler i den grad at selviscenesætte sig over for byens borgere. Til nuværende og kommende arkitekter må opfordringen endnu en gang herfra lyde, at få noget klassisk symmetri ind i disse “offentlige” projekter andre også skal betragte – også gerne med nogle identitetsskabende tilføjelser. Hvorfor ikke tilføje nogle frontispicer eller anden form for ornamentik eller indfatninger ved vinduer og døre? Hvorfor må vi ikke få at vide hvem der har bygget, for hvem der er bygget og hvornår det er opført? Hvorfor står der ikke med stort “BIBLIOTEKSPARKEN – 2021”, som eksterne elementer eller indbygget i murværket? De flotte blege teglsten bliver statister i det der ligner et håbløst ringe infill.

Jeg synes det er fint, at der bliver opført nye bygninger til de bolighungrende aarhusianere i centrum, men der skal altså mere kvalitet på bygningernes ydre. Det er også fint at man har indrettet gården med bænke og beplantning på flere niveauer, men overordnet set har man nok forspildt chancen for at skabe en åben og særlig passage der kobler Vestergade direkte sammen med Mølleparken. Det mest positive er vel, at det store projekt tilføjer flere boliger – af formentlig god kvalitet – til den indre by og at man fra flere af lejlighederne kan se ned på idyllisk bindingssværk og gamle lager- og arbejdsbygninger med et industrielt look i baggårdene omkring Vestergade.

Det er Arkitema Architects der har stået for arkitektrådgivningen efter et skitseprojekt udarbejdet af Kant Arkitekter, mens Møller & Grønborg har stået for landskabsarkitekturen.

Læs mere på Biblioteksparkens website her: Biblioteksparken

Biblioteksparken, d. 10 april 2021:

Læs også

Aarhus: Stor fotoopdatering af ‘Æbeløen’ ved Botanisk Have, Saltholmsgade og Hjortensgade

Phillip Fangel

Aarhus: Status på Nordbjerg på Christiansbjerg (juli 2021)

Phillip Fangel

Aarhus: Status på mulig nedrivning af Jomsborg og andre ejendomme ved Europaplads 6-8 (november 2020).

Phillip Fangel

Skriv en kommentar

Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg og vurdere brugen af de enkelte elementer. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. OK Læs mere

Cookie- og Privatlivspolitik