Arkitekturblog.com – Arkitektur Blog med nyheder og debat fra Aarhus og resten af landet.
Image default
Aarhus Nord Bygninger Nyheder Projekter

Aarhus: Status på Nordbjerg på Christiansbjerg (juli 2021)

Luftfoto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

 

Det store byggeprojekt Nordbjerg (el. Nordbjerget) på Christiansbjerg fremstår nu som et meget synligt byggeprojekt langs Randersvej. De store betonelementer er flere steder sat op som en mur, der blot mangler at blive beklædt med mursten. De lysgule mursten der kommer til at præge facaden er allerede opført flere steder i det enorme område der ligger mellem Randersvej, Kalmargade, Stockholsmgade og Malmøgade

Projektet har længe været mest kendt for at være ganske kontroversielt som følge af den iøjnefaldende nedrivning af et helt boligkvarter ud mod Randersvej. Læg dertil et nedbrændt bevaringsværdigt hus som Aarhus Kommune havde besluttet skulle bevares. Byggestarten blev endvidere udskudt i længere tid før den endelige finansiering var helt på plads.

Tilbage i februar 2021 skrev jeg følgende om projektet:

Hele Kalmargade 12-sagen er ganske sørgelig, men ikke desto mindre er jeg egentlig tilhænger af et større etagebyggeri på dette sted. Aarhus er sat til at få en del ekstra indbyggere i de kommende år, og byen skal derfor vokse. Det er naturligt at bygge større ud mod en af de mest befærdede veje i byen, og jeg mener ikke bygningsarven lider synderligt med de nedrevne huse på dette sted.. I hvert fald ikke som den ville gøre med mange andre bygninger i byen! Jeg synes desuden at arkitekturen er interessant, og formår arkitekt i samspil med bygherren ikke at lade bygningen virke alt for indadvendt i stueetagen bliver det ganske sikkert et interessant bekendtskab langs Randersvej! Allerede nu er jeg henrykt over, at man har valgt at gå bort fra tanken om flade tage. Jeg kommer til at følge projektet tæt de næste par år, og glæder mig til at se genopbygningen af Kalmargade 12-huset.

Det er Eriksen Arkitekter der står bag tegningerne til det ca. 18.000 m2 store boligområde. Der kommer i alt til at være 171 (el. 172) boliger fordelt ud på den store karré-agtige bebyggelse samt de mindre punkt- og rækkehuse. Der bliver også plads til almene boliger i området, og det er Boligkontoret Århus der står som bygherre på deres kommende afdeling 79 – “Nordbjerg”.

I september 2020 annoncerede Eriksen Group desuden at Nordbjerg-projektet var solgt videre til en investorgruppe, der ville overtage det færdige byggeri. Jeg har det meget stramt med den slags handler, og man kan endnu en gang tænke sit… Handlen omfatter dog ikke de almene boliger og rækkehusene. Læs mere hos Licitation her: Projekt med 171 boliger i Aarhus skifter hænder

Jeg er fortsat fortrøstningsfuld hvad angår den overordnede arkitektur på projektet, men jeg forstår mindre af den tillukkede stueetage langs Randersvej. Hvorfor ikke butikserhverv som en naturlig forlængelse af strækningen ned mod Stjernepladsen? Det ville bidrage med mere liv og en byagtig fornemmelse af området. Det kan Christiansbjerg sagtens bære!

For hvem har dog fået den fantastiske idé at have stueetageboliger lige ud til en af de mest trafikerede indfaldsveje? Hvem ville have lyst til at åbne sine vinduer ud mod Randersvej for at få bilos direkte ind i deres bolig? Der er flere ældre bygninger på strækningen ned mod Stjernepladsen som udelukkende er boligbebyggelser, men disse er opført i en tid hvor der var minimalt med trafik. I dag bidrager den overdrevne biltrafik ikke til et godt by- eller kulturmiljø, og derfor kan det undre, at man ikke tager større hensyn til de borgere der er tiltænkt at skulle bo lige op af en indfaldsvej. Særligt i stueetagerne.

Nordbjerg (11-07-2021):

Læs også

Aarhus: Status på Kampanilen og Karéerne ved Bassin 7 på Aarhus Ø (juni 2021)

Phillip Fangel

Aarhus: Biblioteksparken ved Vestergade er færdigbygget – og rædselsfuldt udefra.

Phillip Fangel

Aarhus: Nicolinehus bliver et massivt og markant vartegn centralt på Aarhus Ø [Fotoupdate – 30-01-2021]

Phillip Fangel

Skriv en kommentar

Vi bruger cookies for at forbedre dit besøg og vurdere brugen af de enkelte elementer. Ved at benytte hjemmesiden accepterer du vores brug af cookies. OK Læs mere

Cookie- og Privatlivspolitik